Redirects instellen – online verhuizen
Wat is een redirect?
Als we redirects instellen dan doen we dat om gebruikers automatisch door te verwijzen van een oude, niet bestaande pagina richting de pagina die daarvoor in de plaats is gekomen.
Bijvoorbeeld: https://www.voorbeeld.nl/oude-url/ [301 redirect] https://www.voorbeeld.nl/nieuwe-url
Redirects zijn een technische oplossing om bezoekers en zoekmachines de juiste weg te wijzen. Een veel voorkomende redirect is de 301-redirect van non-www naar www (of andersom). Hiermee is een website alleen bereikbaar via www of juist alleen via non-www in te typen. Als iemand toch de andere variant gebruikt, zorgt de redirect ervoor dat iemand wordt doorgestuurd.
Redirects staan ingesteld op de server en zijn daarmee ook een antwoord van de server op de vraag van een browser. Probeer je een URL te bereiken die op de server een 301 redirect heeft gekregen, dan zal je door de server doorgestuurd worden richting de daar ingestelde URL.
Wanneer je de eerste keer met redirects te maken krijgt kan het soms wat duizelen. Laten we daarom proberen om het wat te versimpelen.
Redirects = Verhuizen
De nieuwe bewoner van jouw oude huis zal in het begin waarschijnlijk nog wat post ontvangen die eigenlijk aan jou is geadresseerd. Deze post dient dan, idealiter, door de nieuwe bewoner doorgestuurd te worden richting jouw nieuwe adres. De post kan je vergelijken met bezoekers die een oude pagina proberen te bezoeken. Echter is er een redirect ingesteld op deze oude pagina, omdat deze pagina een nieuwe locatie heeft gekregen. De nieuwe bewoner kan in dit voorbeeld gezien worden als de server die bezoekers doorstuurt naar de nieuwe pagina. Wanneer de post dan op jouw nieuwe adres aankomt is er sprake van succes. Dit is ook zo wanneer een bezoeker uiteindelijk op de juiste pagina terecht komt.
Redirects fungeren dus als een vangnet om bezoekers niet kwijt te raken. Wanneer je geen redirect instelt dan zal de server waarschijnlijk aangeven dat de pagina niet meer bestaat. In dat geval kom je op een 404-pagina terecht. 404 is de respons van de server om aan te geven dat de pagina heeft bestaan, maar nu niet meer gevonden kan worden. Vaak omdat de pagina verwijderd is.
Waarom zou ik een redirect instellen?
Uit ervaring weten wij dat men soms huiverig kan zijn bij het instellen van een redirect. Wanneer we te maken hebben met een oude pagina die toch niet meer van waarde is, waarom zouden we deze dan een redirect geven?
Dit is een terechte en veelgestelde vraag. Het is goed om je te realiseren dat webpagina’s vanuit een zoekmachine een bepaalde waarde krijgen toebedeeld. Deze waarde kunnen we niet in iets uitdrukken, maar is wel belangrijk om te behouden. Des te meer waarde een pagina bevat, des te groter is de kans dat deze beter scoort in de zoekresultaten. Zonder dat je je er dus bewust van bent kan een pagina waarde bevatten. Wanneer je dan geen redirect op een pagina instelt dan gaat deze waarde verloren. Dit kan tot gevolg hebben dat de pagina uit de zoekmachine verdwijnt en dat er hierdoor geen bezoekers meer binnenkomen.
Uiteindelijk hanteren wij daarom altijd de richtlijn dat we nooit een pagina willen verwijderen. We willen de pagina minimaal een redirect geven richting een nieuwe pagina. Omdat bezoekers bij het opvragen van de oude pagina toch automatisch worden doorgestuurd door de redirect, is de inhoud van de oude pagina ook niet meer te zien. Hierdoor is de oude pagina een soort van verwijderd, maar hebben we de waarde weten te behouden.
"Verwijder nooit een pagina, stel altijd een redirect in"
Er is nog een reden waarom we een pagina altijd een redirect mee willen geven. Dit heeft te maken met de gebruikerservaring van onze bezoekers. Stellen we geen redirect in dan komt een bezoeker op een foutpagina terecht. Dit kan frustrerend zijn en ertoe leiden dat bezoekers de website verlaten. We noemen dit drop-off. Om dit tot een minimum te beperken stellen we daarom ook redirects in.
Hoe maak je een redirect aan?
Een redirect aanmaken kan op veel manieren. Uiteindelijk is het van belang dat de redirect in werking treedt zodra iemand op de oude pagina komt. Zo weten we namelijk zeker dat een bezoeker automatisch wordt doorgestuurd en de waarde wordt doorgegeven. Grofweg zijn er 3 opties om een redirect in te stellen:
Op de pagina zelf
Door gebruik te maken van HTML of JavaScript kun je redirects aanmaken op de oude pagina zelf. Hiervoor is wel wat programmeer-kennis vereist. Maar als je het stukje code voor de redirect hebt geschreven hebt dan plaats je dit in de code op de pagina. Het stukje code zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
Deze vorm heeft echter niet onze voorkeur. Dit komt omdat zoekmachines moeite kunnen hebben met het lezen van JavaScript. Daarnaast kunnen we in de HTML niet meegeven om wat voor soort redirect het gaat. Beide mogelijkheden kunnen dus wel gebruikt worden, maar kunnen effect hebben op het uiteindelijke succes van de redirect.
Op de server
Hier vinden de redirects het liefst plaats. Op de server kunnen we in het zogenaamde .htacces-bestand aangeven welke redirects we willen opnemen voor bepaalde pagina’s. Het .htacces-bestand is gevoelig en één verkeerde komma kan ervoor zorgen dat de website eruit ligt. Dus hoewel het plaatsen van redirects hier the way to go is, is het wel een precaire aangelegenheid. Wanneer je hier niet zo bekend mee bent, kan je vragen aan degene die jouw website onderhoudt om dit te doen. Het is niet veel werk, maar dient wel secuur te gebeuren.
Via een programma
Omdat we ook niet steeds de webbouwer willen lastigvallen, zijn er ook opties waarbij we wel ‘veilig’ een redirect kunnen instellen zonder dat we hulp van buitenaf nodig hebben. Dit kan door gebruik te maken van bepaalde programma’s. Voor de bekendere CMS-systemen (WordPress, Magento, Joomla, Drupal, etc.) zijn plug-ins te downloaden die dit mogelijk maken. Hierbij is het simpelweg een kwestie van de oude en de nieuwe URL invoeren en op OK klikken.
Wanneer je een CMS-systeem hebt waarbij je niet van deze plug-ins gebruik kan maken, dan zijn er nog andere oplossingen. Via sommige server control panels kunnen namelijk ook redirects aangemaakt worden. Echter is het dan wel zaak dat je toegang hebt tot jouw server control panel. Een voorbeeld van een server control panel is Direct Admin. Er zijn vele soorten van dit soort controle omgevingen. Wanneer je niet zeker weet welke jouw website gebruikt, raden we je aan om contact op te nemen met de partij die jouw website host.
Het aanmaken van een redirect hoeft dus niet heel ingewikkeld te zijn. De moeilijkheidsgraad hangt echter af van de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.
Wat zijn de meest voorkomende redirects?
Aan het begin hadden we het al even over de veel voorkomende redirect. Hierbij hadden we het over de 301-redirect. Het getal 301 staat gelijk aan de code die de server teruggeeft wanneer een redirect is ingesteld. Echter is dit getal afhankelijk van de manier waarop de redirect is ingesteld. Zo kan de redirect van een bepaalde pagina ook 302 of zelfs 307 teruggeven. Elke code heeft weer een andere betekenis en vertelt ons daarmee ook wat de status is van de pagina. Hieronder zullen we dieper ingaan op de twee belangrijkste statuscodes.
301 Redirects
De 301 statuscode geeft aan dat er sprake is van een permanente redirect. Hiermee geven we dus aan dat deze redirect voor altijd geldt en dat de oude pagina niet terug zal komen. In 99% van de gevallen gebruik je dan ook een 301-redirect.
302 Redirects
De 302 statuscode geeft aan dat er sprake is van een tijdelijke redirect. Hiermee geven we dus aan dat de redirect niet voor altijd is en dat de oude pagina in de toekomst weer terug kan komen. Het komt soms voor dat we liever een 302-redirect gebruiken. Dit zien we vooral in webshops. Als producten tijdelijk niet leverbaar zijn dan kan een 302 redirect gebruikt worden. Zo wordt de bezoeker teruggestuurd richting het overzicht, of richting een contactpagina. Hier kunnen bezoekers gegevens achterlaten, zodat deze op de hoogte worden gebracht wanneer het product weer leverbaar is. In dit voorbeeld wil je met deze redirect de drop-off minimaliseren.
Redirects en Google
Eerder hadden we het al over de waarde die een pagina bezit en dat je deze waarde wilt meenemen wanneer je een oude pagina wilt verwijderen. De redirect biedt hier uitkomst. Tot zover niets nieuws. Maar hoe gaat Google hier precies mee om. Er zijn twee dingen waar je rekening mee dient te houden. De eerste is verlies van waarde door een redirect. Al sinds lange tijd wordt er gespeculeerd over verlies van waarde bij het gebruik van een redirect. Dit zou zo’n 15% zijn en om deze reden werden redirects alleen geadviseerd wanneer strikt noodzakelijk. Gelukkig is hier weinig tot niets van waar. En hebben meerdere mensen bij Google aangegeven dat het niet uitmaakt welke manier van redirecten (301 of 302) je gebruikt.
Wat wel belangrijk is om te weten is dat een redirect wel kan drukken op het crawlbudget. Google kan bij elk bezoek aan een website slechts een x-aantal pagina’s crawlen. Stel dat Google per dag 10 pagina’s kan crawlen dan geldt een redirect als één pagina bezoek. Staat er dus nog een oude URL op een pagina (en niet de locatie van de nieuwe URL) dan kost dit al één crawlunit. Hiermee blijven er maar weinig “echte” pagina’s over om te indexeren. Redirects zijn dus handig om te gebruiken. Zorg er alleen voor dat wanneer je een redirect instelt je ook de oude URL op de website aanpast naar de nieuwe URL. Heel vaak zien we namelijk nog dat er in stukken content oude URL’s staan die een redirect krijgen richting de nieuwe URL. Dit is kwalijk voor een goede indexatie van jouw website.
Redirects zijn een bijzonder handig hulpmiddel. Het instellen hoeft niet lastig te zijn en kan ervoor zorgen dat je waarde en bezoekers behoudt. Heb je vragen over het instellen van redirects? Lukt het bijvoorbeeld niet of wil je weten wat je het beste met een oude pagina kan doen. Laat het ons weten en we helpen je graag!