Rich snippets: meer opvallen in Google

Vraag je je af waarom je concurrent met gouden sterren en andere tierelantijnen in Google zichtbaar is en jij niet? Of wil je je juist onderscheiden in een zee van zoekresultaten die veel te veel op elkaar lijken? Dan moet je echt gebruik gaan maken van rich snippets.

Rich snippets helpen je opvallen in de zoekresultaten, waardoor je de kans dat zoekers op jouw resultaat klikken verhoogt. Maar welke zijn er allemaal? En belangrijker nog: hoe kun je ze krijgen?

Wat zijn Rich Snippets?

De meeste snippets zijn geen rich snippets. Dit zijn de doodgewone zoekresultaten die je in Google tegenkomt, zoals hieronder:

Screenshot snippet op Google

Laten we ze ‘poor snippets’ noemen: je kan ze met een goede titel en metabeschrijving aantrekkelijker maken, maar ze springen er niet echt uit.

Als je bepaalde structured data-code (markup genoemd) aan je pagina’s toevoegt, veranderen deze saaie poor snippets in rich snippets. Die vallen op. Kijk bijvoorbeeld eens naar het voorbeeld hieronder:

Screenshot sctructured snippet op Google

De eerste is een normaal zoekresultaat en de tweede een rich snippet. Het tweede resultaat staat weliswaar een positie lager, maar springt veel meer in het oog.

Normaal gesproken toont Google op elke pagina 10 zoekresultaten. Je kunt je wel voorstellen dat een site een stuk meer opvalt wanneer hier opeens gekleurde sterren of een foto tussen staan.

Soorten rich snippets in de zoekresultaten

Voordat we gaan bespreken hoe je rich snippets gebruikt, bekijken we eerst welke soorten interessant zijn. Kies, afhankelijk van het soort site dat je hebt, uit welke je wil gaan toepassen.

Reviews

Door met structured data review-informatie aan je site toe te voegen, krijg je de eerder genoemde opvallende sterren. Dit is voor bijna iedere site van toepassing. Let op: voor deze structured data hoef je geen reviews op je eigen site te hebben. Je kan het cijfer ook gewoon baseren op bijvoorbeeld je Google-reviews en hard als tekst in de code zetten.

Screenshot snippet met review

Producten

Heb je een webshop? Dan kan je met rich snippets ook je producten extra laten opvallen. Zo kan je bijvoorbeeld de prijs en beschikbaarheid tonen. Dat ziet er zo uit:

Screenshot snippet van product op Google

Als je goedkoper bent dan je concurrenten, is dit natuurlijk een geweldige manier om zoekers te verleiden om op je rich snippet te klikken.

Recepten

Heb je een kookwebsite? Voeg dan zeker recept-markup toe. Dat ziet er in Google als volgt uit:

Screenshot snippet van recepten op Google

Zoals je ziet is deze rich snippet langer dan standaard en bevat hij een afbeelding en extra informatie. Veel aantrekkelijker dan een poor snippet dus. Verder kan je zaken zoals het caloriegehalte, de kooktijd en het aantal porties dat het oplevert invullen.

Evenementen

Geeft evenementen structured data mee met gegevens als de naam, locatie en begin- en einddata. Daardoor is deze informatie opvallend als rich snippet te zien. Er worden zelfs extra links toegevoegd. Een voorbeeld:

Screenshot snippet van evenement op Google

Rich cards

Door aan artikelen structured data toe te voegen, verhoog je de kans dat ze in de ‘voorpaginanieuws’-carrousel zichtbaar worden. Dat ziet er zo uit bij een zoekopdracht naar de huidige president van de Verenigde Staten:

Screenshot rich card snippet op Google

Deze rich cards verschijnen helemaal bovenaan de pagina met zoekresultaten. Extra opvallend dus! Om nog meer kans te hebben hier zichtbaar te worden is het goed om je artikelen op AMP-pagina’s te zetten. Daarover kan je meer lezen in ons AMP-blog.

Rich snippets implementeren

Nu we je hebben verteld over de vele rich snippets die er zijn, heb je ongetwijfeld iets gezien dat je zelf toe wil passen. Dat betekent dat je structured data aan je site moet toevoegen, zodat de rich snippets zichtbaar worden.

Maar hoe ga je dat doen? Geen zorgen, je hoeft geen supernerd te zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Weet je niet of er al structured data aan je site is toegevoegd? Kijk dan in Google Search Console. Ook fouten in je structured data worden hier weergegeven. Meer over deze en andere functies lees je in ons zeer uitgebreide Google Search Console-blog.

Je zal nu met code aan de slag moeten, maar schrik niet: je hoeft deze niet helemaal zelf te schrijven. Zoals we al noemden in de inleiding, is de site schema.org opgericht om je met rich snippets en structured data te helpen.

We leggen uit hoe je deze site gebruikt. Als voorbeeld nemen we het toevoegen van review-markup, maar je kan deze methode ook op andere soorten rich snippets toepassen. Ten eerste ga je op zoek naar de pagina voor de markup die je wil gaan gebruiken.

Als je review-markup wil toevoegen, typ je in de zoekbalk ‘review’ in en kom je op de pagina ‘Rating’ uit. Hier zie je veel informatie. Alle soorten properties (stukjes informatie) die je kan toevoegen aan je pagina met betrekking tot reviews staan in de tabel.

Als je naar beneden scrollt krijg je enkele voorbeelden van hoe de structured data kan worden geïmplementeerd. Klik op het tabje ‘microdata’ en je krijgt de HTML-code te zien. Let op: hier staat ook andere structured data in dan puur wat je nodig hebt om de rich snippet te zien te krijgen. Omdat de titel van de pagina waar je op zit ‘AggregateRating’ is, weet je dat je daarnaar op zoek moet. Dat stukje ziet er zo uit:

<div itemprop="aggregateRating"itemscope itemtype="http://schema.org/AggregateRating">Rated <span itemprop="ratingValue">3.5</span>/5based on <span itemprop="reviewCount">11</span> customer reviews</div>

De ‘itemprop’-elementen zijn de verschillende properties die je kan invullen. In dit voorbeeld spreken ze voor zich: je vult bij ‘ratingValue’ het cijfer in en bij ‘reviewCount’ het aantal recensies. In het voorbeeld hieronder zie je beide getallen terugkomen:

Screenshot rich snippet

Als je niet weet wat een bepaalde property is en wat je er in moet vullen, scroll je gewoon omhoog en zoek je het op in de tabel.

Nadat je je eigen gegevens hebt ingevuld, zou je de code in je webpagina’s kunnen gaan plakken. Beter kan je echter eerst even de Structured data testing tool van Google bezoeken. Daar vul je je URL en code in, waarna Google test of je de structured data goed hebt opgebouwd.

Als alles in orde is, kan je de markup aan de code van je site gaan toevoegen. Geldt het voor je hele site? Plak het dan in je footer. De structured data wordt dan bij elke pagina weergegeven, behalve je homepage. Zo is er bij elk zoekresultaat een rich snippet zichtbaar.

Ga aan de slag

Het toevoegen van rich snippets hoeft niet veel tijd te kosten. Je valt echter wel een stuk meer op in de zoekresultaten. Weinig moeite, grote winst dus. Ga er dus vandaag nog mee aan de slag!

Is je website überhaupt niet goed vindbaar? Dan gaan rich snippets alleen je helaas niet verder helpen. Gelukkig kan je altijd nog professionele hulp inschakelen bij het bestormen van de zoekresultaten. Neem daarvoor (uiteraard vrijblijvend) contact op met onze specialisten.

Dit blog is geschreven door de specialisten van Orangedotcom.

Inmiddels is Orangedotcom onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO