10 handige tips voor lancering van je nieuwe website
Een nieuwe website opzetten vraagt aandacht en energie, maar onze 10 handige tips vormen een goede voorbereiding voor een hopelijk vlotte lancering.
Of het nu gaat om het opzetten van een nieuwe site of een redesign van een bestaande website, bij het lanceren van een site komt er steeds heel wat kijken. Geen enkel detail mag over het hoofd gezien worden en communicatie tussen de verschillende betrokken partijen is zoals altijd key.
Om jou te helpen bij de lancering van je nieuwe of vernieuwde website, hebben we in deze blog enkele handige tips opgesomd. Zo vermijd je alvast heel wat stress, ben je voorbereid op eventuele strubbelingen en kan je snel schakelen.
1. Wees goed voorbereid en lijst alle taken op
Alles begint bij een goede voorbereiding, toch? Bovendien is het lanceren van een nieuwe website geen taak voor één persoon, maar voor een gans team dat nauw samenwerkt om alle onderdelen van de website te verzorgen en op punt te zetten. Denk aan developers, webdesigners, online marketeers, copywriters, enzovoort.
Om het hele proces in goede banen te leiden is het aangeraden om een plan van aanpak op te stellen met alle prio’s, taakverdeling en de nodige toelichting zodat iedereen op dezelfde lijn zit wat de look and feel én lancering van de website betreft. Zo is er minder kans op verwarring en weet iedereen waar de eigen verantwoordelijkheden liggen.
Bij een goede voorbereiding hoort steeds een back-up plan en dat is ook hier niet anders. Bij het opstellen van het plan, brainstorm je ook samen best even over welke zaken er mogelijk mis kunnen gaan en hoe je ze kan oplossen.
2. Bepaal een lanceringsdatum
Eens je weet wat er allemaal moet gebeuren en wie welke taak tot zich neemt, is het tijd om de lanceringsdatum te bepalen. Het geeft je niet alleen perspectief, het zorgt er ook voor dat taken tijdig uitgevoerd zullen worden zodat de nieuwe website niet steeds uitgesteld wordt. Voorzie minstens een maand voor de lancering van je website, idealiter zelfs 2 tot 3 maanden om alles van research, design, development, SEO en copy rond te krijgen. Hou ook bij het plannen van de lanceringsdatum rekening met een uitgebreide test- en aanpassingsfase.
3. Redirects opzetten
Wanneer je een nieuwe website lanceert of je je oude website herlanceert, heeft dat gevolgen voor je URL's. Sommige URL's zullen verdwijnen, anderen worden anders ingedeeld en veranderd. Om te vermijden dat bezoekers op een oude, niet meer functionerende URL's terechtkomen in de zoekresultaten, is het nodig om ze te herleiden naar de nieuwe, correcte webpagina. Dit proces is beter gekend als het opstellen van de juiste (301-)redirects.
Doe je dit niet, dan zal de bezoeker een foutmelding te zien krijgen, vaak een 404-error, en je website verlaten en er niet naar terugkeren. Daarnaast zal Google oude URL's ook niet meer opnemen als je deze niet doorverwijst naar de juiste nieuwe webpagina. In Google Analytics zal je in dat geval dan ook een daling in het aantal bezoekers merken.
Om een overzicht te krijgen van alle je URL's, kan je gebruik maken van Screaming Frog. Deze took geeft je op een eenvoudige manier een hele uitdraai van de structuur van je website die je kan exporteren in Excel.
4. Zorg voor de nodige staging
Over testen gesproken: maak steeds gebruik van een gepaste staging of testsite. Hiermee bedoelen we een exacte kopie van je nieuwe website op een privé-server of platform die gebruikt wordt om bepaalde dingen omtrent code en content uit te testen en te controleren. Ook nieuwe updates kunnen hier steeds op aangepast en uitgetest worden zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je website aangepast wordt met foutieve instellingen of crasht.
Daarnaast kan je, wanneer je website live staat, steeds content en templates synchroniseren van je testsite naar je live website via je CMS. Maak je gebruik van HubSpot? Dan is het zelfs nog een stuk eenvoudiger: de testomgeving zit in je software ingebouwd waardoor je een preview URL kan genereren van de gehele website. Je kan deze gebruiken om erin rond te kijken en enkele zaken uittesten indien nodig.
Een belangrijke extra tip die we jou graag willen meegeven als het om je staging gaat, is dat je steeds oplet om geen robots.txt-bestanden over te nemen van je testsite wanneer je nieuwe website live gaat. Een robots.txt-bestand geeft weer welke onderdelen van je website gecrawled mogen worden door de crawlers van Google en welke delen niet. Dit zorgt ervoor dat pagina's waarvan je niet wil dat bezoekers erop terechtkomen via een zoekmachine, niet geïndexeerd zullen worden door de zoekmachines en dus niet weergegeven zullen worden in de zoekresultaten.
In een testsite zal de broncode (de robots.txt dus) aangepast worden met de termen 'noindex' en 'nofollow' zodat deze testpagina's niet opgepikt worden door Google. Pas je bij het live gaan van je nieuwe site vanuit de testomgeving deze robots.txt-bestanden niet aan dan zal je nieuwe website ook niet geïndexeerd en weergegeven worden door Google. Hou hier dus zeker rekening mee bij de lancering van je nieuwe website!
5. Test, test, test
Deze had je misschien al kunnen raden, maar testen is een van de belangrijkste aandachtspunten bij het (her)lanceren van een nieuwe site. Je wilt tenslotte dat je website goed presteert, gebruiksvriendelijk is en zoveel mogelijk conversies en leads opbrengt. Dus stop op tijd met aanpassen en start met alles uitvoerig te testen. Enkele essentiële items die in de testfase zeker aan bod moeten komen zijn:
SEO-optimalisatie
Controleer tijdens de testfase of je content voldoet aan de SEO-normen. Enkele zaken die je best nakijkt zijn: page titles, meta descriptions, URL’s, alt-tekst en image titles, juiste header en CTA’s, enzovoort. Om SEO-proof te zijn moeten deze steeds voldoen aan de juiste maximale lengte in aantal karakters en pixels en bovendien de juiste keywords bevatten.
Responsive website
Omdat mensen tegenwoordig het internet raadplegen vanop verschillende apparaten, is het belangrijk dat je website ook voldoet aan de regels van responsiveness. Bovendien houden de Google algoritmes ook rekening met de mate waarin website mobile friendly zijn of niet en belonen responsive website dan ook in hun ranking. Want website die mobile friendly zijn, genereren over het algemeen vaker meer leads.
Site Speed
Hiermee bedoelen we niets anders dan de snelheid van een website tijdens het laden. Dit is vooral belangrijk omdat site speed een rechtstreekse impact heeft op de user experience, conversion rate en de ranking in de zoekmachines. Er bestaan verschillende tools waarmee je de site speed van je website kan controleren zoals bijvoorbeeld Google PageSpeed Insights, Google Lighthouse en Pingdom Tools.
Beelden en copy
Het spreekt voor zich dat je de content van je gehele website naleest op taal- en typfouten, met de juiste keywords en volgens de regels van SEO, maar ook op vlak van beeldmateriaal zijn er enkele zaken waar je best op kan letten. Alle beelden moeten bruikbaar zijn voor web en mogen bijgevolg niet te groot en zwaar zijn aangezien dat de snelheid van je website sterk kan beïnvloeden. Voorzie ook bij elk beeld een gepaste alt-tekst zodat de zoekmachines de beelden sneller kunnen identificeren en indexeren.
Links en forms
Het gebruik van relevante links doorheen de content van je website raden we sterk aan, want ook dit is een vorm van SEO, maar je dient er wel altijd op te letten dat je links werken en de user naar de juiste website brengen. Zet ook steeds 404 pagina’s voor wanneer er zich een fout voordoet. Je kan tools gebruiken zoals Screaming Frog Spider Tool om te controleren of je links naar behoren werken.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor het opzetten van forms op je landingspagina’s. Zorg ervoor dat ze naar behoren werken zodat de users die ze invullen steeds terechtkomen op een Thank You-page of een auto-response mail krijgen. Controleer ook dat elke submission van een form in je database bewaard wordt want voor jou draait het natuurlijk om het verzamelen van gegevens van potentiële leads.
6. Hou steeds een oog op verbetering
Natuurlijk is het de bedoeling een website te lanceren die meteen op punt staat, maar sta ons toe deze ballon al snel even te doorprikken. De kans bestaat tenslotte dat je niet alle zaken in orde krijgt voor de lancering zelf. Of misschien ontdek je gaandeweg dat bepaalde dingen niet goed werken of users er niet op reageren zoals initieel gedacht. In dat geval is het aangewezen dat je een lijst opstelt met alle functies, elementen en aanpassingen die je graag nog veranderd ziet. Zo kan je na lancering nog de nodige aanpassingen uitvoeren zonder dat je deze uit het oog verliest.
7. Veiligheid voor alles
Niets is zo belangrijke dat de beveiliging van een website, zo voorkom je tenslotte dat hackers met jouw data en de gegevens van je users en potentiële leads aan de haal gaan. Een SSL-certificaat, Secure Sockets Layer-certificaat, zorgt niet alleen dat je website encrypted is voor dergelijke cyberaanvallen, maar maakt ook deel uit van de Google Search ranking algoritmes. Wanneer je website niet beveiligd is met een SSL-certificaat zal Google je website als onveilig zien en een heel stuk lager ranken in de zoekresultaten.
Indien je website nog niet in het bezit is van een SSL-certificaat moet je er dus een aanschaffen, correct instellen en installeren. Het kan enkele weken duren voor dit alles op punt staat dus zorg dat je hier tijdig werk van maakt. Let er bovendien ook op dat alle afbeeldingen en links via het https-protocol op je website staan.
Een kleine kanttekening: een SSL-certificaat alleen maakt je website niet veilig, er komen natuurlijk ook andere factoren bij kijken zoals bijvoorbeeld het tijdig updaten van je broncode, het afschermen van je databanken, gebruik van veilige paswoorden voor alle user accounts, enzovoort.
8. Stel je analytics juist in
Gebruik van Google Analytics is natuurlijk key wanneer het gaat om inzicht te krijgen in de algemene performance van je website en het zoekgedrag van je bezoekers. Want meten is weten en daarvoor heb je natuurlijk stukjes tracking code van Google Analytics nodig.
Daarnaast moet je ook de juiste doelen instellen in je Analytics. Dit wil niet alleen zeggen dat je moet bepalen welke doelen je gaat volgen en ze instellen, maar ook bij het lanceren van een nieuwe site je de doelen van je oude website opnieuw correct moet instellen in je Google Analytics. Een nieuwe website betekent immers nieuwe URL's en functionaliteiten die getracked kunnen worden.
Een handig hulpmiddel om alle tracking codes te beheren en aan te passen is Google Tag Manager. Deze tool laat je toe om op een eenvoudige manier tracking code in heel je website op te nemen en toe te voegen.
Nu let je best op dat je je eigen traffic naar je website uitsluit in je analytics anders wordt elk bezoek van je teamleden aan de website er mee in opgenomen en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Gebruik je HubSpot dan kan je via ‘reports’ en vervolgens ‘report settings’ je IP-adres ingeven om jet uit te sluiten in de analyses. Gebruik je een ander platform, dan kan je altijd een filter creëren met Google Analytics zelf. Om te weten te komen wat je IP-adres juist is, typ je heel eenvoudig ‘what is my IP’ in Google search. Je IP-adres verschijnt dan automatisch bovenaan de zoekresultaten.
9. Controleer privacy policy en copyrights
Omdat je met jouw website-gegevens verzameld van users door middel van forms en downloads, is het van cruciaal belang dat je privacy policy volledig en in orde is volgens de wet en in lijn ligt met bijvoorbeeld GDPR. Daarnaast is een schending van de copyrights ten alle tijden te vermijden. Je zorgt dus maar beter dat de content op je website steeds in orde is en je transparant communiceert naar je bezoekers over het verzamelen van hun gegevens en waarvoor je ze wenst te gebruiken.
10. Een laatste check
Controleer net voor je jouw nieuwe website wil lanceren nog een laatste keer alle bovenstaande zaken. Neem de tijd om elk detail een finale keer te bekijken en uit te testen. Zo kan je last-minute foutjes er nog snel even uithalen en oplossen.
Verloopt alles naar behoren en heb je je gehele website gecontroleerd? Dan kan je nu overgaan tot de eigenlijke lancering van je nieuwe of vernieuwde website. Nu, dit betekent natuurlijk niet dat je zomaar op je lauweren kan rusten. Integendeel, zelfs met bovenstaande tips, tests en aandachtspunten, kunnen bepaalde zaken mislopen. Bereid jouw team dus steeds voor op mogelijke fouten na lancering, zodat ze snel en efficiënt kunnen ingrijpen wanneer nodig.
Nog een extra tip: XML-sitemap
Vergeet niet je XML-sitemap opnieuw in te dienen bij alle grote zoekmachines na lancering. Zo weten deze meteen welke pagina’s ze moeten crawlen zodat je webpagina’s gevonden kunnen worden in de relevante zoekresultaten.
Is je website lancering een succes? Vergeet dan zeker niet om het grote nieuws te delen op je social media-kanalen, je blog of via je nieuwsbrief. Zo trek je meteen heel wat verkeer naar je nieuwe website!