10 Social Media tips die echt helpen
Met zoveel social media-kanalen en miljarden dagelijkse gebruikers hangt jouw doelgroep er ongetwijfeld rond. Social media is de ideale plek om interactie te zoeken met je doelgroep, hun interesses te ontdekken en het sentiment rondom jouw merk te peilen. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je 10 tips die je echt helpen.
1. Maak je doelgroep tastbaar
Voordat je als een razende nieuwe content de wereld in stuurt, is het belangrijk om te weten voor wie je deze content produceert. Maak daarom een nauwkeurige beschrijving van jouw doelgroep. Door jezelf deze vragen te stellen, ontwikkel je een 'persona' voor jouw doelgroep, waarmee je per doelgroep alle social media posts aan jouw persona kunt toetsen.
2. Maak gebruik van insights
Veel social media-kanalen bieden handige inzichten over je huidige doelgroep en hoe zij zich gedragen. Deze informatie kan een goede basis vormen voor de omschrijving van jouw persona's. Ook bieden deze inzichten handige informatie over interacties met je berichten.
3. Kies het juiste kanaal
Maak een afweging tussen de verschillende kanalen en beslis welk kanaal het beste past bij het karakter van jouw bedrijf en je doelgroepen.
4. Creëer content die past bij het platform
Ieder kanaal vraagt om zijn eigen contentvorm. Houd hierbij rekening met het type content dat je doelgroep verwacht te vinden op de verschillende kanalen. Om je op weg te helpen, vind je hieronder algemene contentvormen per kanaal.
YouTube en Vimeo: laat je doelgroep vlogs en 'how to' video's zien
Pinterest: inspireer je doelgroep door middel van moodboards
Facebook: interacteer met je doelgroep door interessante berichten te plaatsen
Instagram: deel je merkverhaal door middel van foto's
LinkedIn: houd je netwerk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom je bedrijf en niche.
5. Vertel jouw merkverhaal
Op social media verwachten mensen het verhaal van jouw bedrijf of merk. Dit wordt ook wel storytelling genoemd. Door middel van storytelling creëer je een emotie rondom jouw merk, product of dienst. Het verhaal spreekt tot de verbeelding van jouw doelgroep en wordt beter onthouden dan platte data. Versterk jouw verhaal met visuele content. Visuele informatie wordt namelijk makkelijker verwerkt door de hersenen, waardoor deze beter wordt onthouden. Door jouw merkverhaal te delen, versterk je de band met jouw doelgroep, kan je hen boeien, verleiden en tot actie aanzetten. Voer jouw verhaal door op al jouw social media kanalen voor een complete en constante beleving.
Een goed voorbeeld van storytelling is Ikea. De Zweedse meubelgigant heeft hun merkverhaal succesvol geïmplementeerd in hun hele bedrijfsvoering. Van de volledig ingerichte woonkamertjes tot aan het restaurant en de supermarkt, overal komen de typisch Zweedse namen terug. Ook in de catalogus, commercials en social media kanalen bieden zij hun doelgroep inspiratie om een huis van top tot teen in te richten voor een goede prijs.
6. Wanneer, wat en hoe plaats je content?
Nu duidelijk is wie jouw doelgroep is, waar zij zich bevinden en welke content zij verwachten, kan het lastig zijn om te beginnen met het creëren van content. Een contentkalender biedt hierbij de uitkomst. Hierin maak je een overzichtelijke planning waarin je verschillende onderwerpen en soorten content per social media kanaal opneemt. Bij het opstellen van een planning kun je nadenken over geschikte content per seizoen, dag van de week, bepaalde acties en promoties en verwante onderwerpen die passen bij jouw merkverhaal, en dit alles in het jasje van jouw huisstijl. Onderzoek wanneer jouw doelgroep het meest actief is door de inzichten van jouw social media kanalen te bestuderen. Zo zorg je ervoor dat jouw content zeker wordt gezien door een groot gedeelte van jouw doelgroep.
Om zoveel content te bedenken, te produceren en op jouw verschillende kanalen te delen kan een uitdaging zijn. Gelukkig bieden de meeste social media kanalen de mogelijkheid om content vooruit te plannen. Zo bouw je een buffer op en voorkom je het risico zonder content te komen zitten. Een andere handige tool die je hierbij kan helpen is Buffer. Hiermee koppel je eenvoudig al jouw social media kanalen binnen één platform en kun je content makkelijk op datum en tijd vooruit plannen.
7. Laat regelmatig van je horen en reageer
Wil je doelgroep meer weten over jouw merk, product of dienst? Laat regelmatig van je horen op social media. Deel minimaal één keer per week een bericht of foto om interesse te wekken. Reageer op reacties van volgers om waardevolle contactmomenten te creëren en een band op te bouwen.
8. Creëer engageable content
Om interactie met je doelgroep te stimuleren, creëer je engageable content. Deel interessante feiten, tips en vraag naar de mening van je volgers.
9. Hou de aandacht vast
Verrijk je content met relevant beeldmateriaal om de aandacht vast te houden. Varieer met verschillende soorten content, zoals video's, infographics, cinemagraphs, quotes, casestudies en whitepapers, om op te vallen en interessant te blijven.
10. User generated content
Maak je volgers ambassadeur van jouw bedrijf door user generated content te gebruiken. Vraag bijvoorbeeld deel te nemen aan een fotowedstrijd met een speciale hashtag. Hiermee verlaag je de drempel voor interactie en genereer je op een eenvoudige manier nieuwe content rondom jouw merk of product.
Jouw social media strategie naar het volgende niveau tillen?
Onze experts helpen graag bij het ontwikkelen van jouw social media strategie.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.