Hoe schrijf je een effectieve webdesign briefing?
Een webdesign briefing die klopt. Wauw, das niet zomaar een opdracht, dat is nog best een klus! Een goede design briefing, die ook echt een tof design tot resultaat heeft. Dat is wat je wilt. Designers of vormgevers vinden het vaak erg prettig als er een duidelijke briefing aanwezig is. Wanneer ze weten wat het bedrijf precies doet of waar een bedrijf voor staat? Krijgen ze een beter gevoel bij het bedrijf. Als dan ook nog duidelijk is wat de doelen zijn van het project en voor welke doelgroep het design is bedoeld, maakt dat het project voor een designers een stuk eenvoudiger.
Poeh hé, wat een hoop vragen!
Soms horen wij van onze klanten: “Wow, wat een hoop vragen!” Het opstellen van een designbriefing is vaak de verantwoordelijkheid van een account- en projectmanagers. Zij brengen alle wensen, randvoorwaarden, doelgroepen en doelstellingen van uw designvraagstuk in kaart. Vandaar al die vragen dus!
Wil je een designer echt gelukkig maken? : ) Lever dan bij je briefing grafisch en tekstueel materiaal aan. Geef ook in je briefing specifiek aan je ontworpen wilt hebben. Een banner, website, wifeframe; er zijn talloze mogelijkheden.
Tips voor een volledige design briefing
We hebben een aantal tips voor een zo volledig mogelijke design briefing op een rijtje gezet.
Design briefing tip 1: Weet wat jouw bedrijf precies doet
Designers bij We Provide werken voor talloze klanten, uit vele verschillende branches. Ga er dus niet vanuit dat onze designer voor jouw aanvang al alles weet over jouw bedrijf, jouw merk of jouw product. Tip: wees concreet en precies en vermijd vakjargon. Wanneer je een bakker bent en je met een specifiek soort graan werkt, is het fijn om te vermelden dat het om een product gaat dat je gebruikt om brood te bakken. Niet iedereen is bekend met alle ingrediënten (en wij dus ook niet altijd). Stel jezelf deze vragen voor een concreet antwoord:
Wat doet jouw bedrijf? Wat maak, produceer of lever je aan je klanten?
Wat is de geschiedenis van het bedrijf? Waar komen jullie vandaan? Is er ooit een ander design geweest?
Design briefing tip 2: Geef inzicht in je bedrijfsdoelen, doelgroep en concurrentie
Onze designers vinden het geweldig als ze al het huidige en oude designwerk kunnen inzien. Soms hebben ze dit nodig om als basis te nemen, soms is het oude werk een voorbeeld van hoe een opdrachtgever het juist níet meer wil. Denk bij inzicht in jouw bedrijf aan de volgende vragen:
Wat zijn de algemene doelen van het nieuwe design project?
Wat probeer je te communiceren en waarom?
Is het doel meer producten verkopen of meer naamsbekendheid krijgen? Of zijn er wellicht andere doelen?
Wat onderscheidt jouw bedrijf van de concurrentie?
Gaat het om een complete herpositionering of om een update van de designs?
Wat zijn specifieke doelen en hoe zullen deze gemeten gaan worden (bijvoorbeeld maandelijks 100 nieuwe nieuwsbriefinschrijvingen of een verhoging van 10% in conversie?)?
Wat is je doelgroep? Designers willen graag weten wie de doelgroepen zijn zodat ze daar met hun designs op in kunnen spelen. Wat ze graag willen weten is bijvoorbeeld: leeftijd, inkomen, smaak, houding, baan, geografie & leefstijl. Zijn er meerdere doelgroepen? Sorteer ze dan op volgorde van relevantie.
Wie is de concurrentie? Welke bedrijven zijn de directe concurrenten en wat bieden zij aan wat anderen niet doen? Wat maakt hen uniek?
Design briefing tip 3: Copy en fotografie zijn erg belangrijk
Copy (teksten) en fotografie zijn net zo belangrijk als het designframe zelf en het is dus belangrijk vooraf af te stemmen wie hiervoor zorgt. Copywriting en fotografie kunnen wij ook verzorgen. Het is belangrijk dat copy en fotografie klaar staan voordat begonnen wordt aan het design om het proces te versnellen. Denk bij copy en fotografie aan de volgende vragen:
Welke copy komt op de website? Wie zorgt voor deze copy?
Welke fotografie, afbeeldingen en designelementen worden gebruikt? Wie zorgt hiervoor?
Design briefing tip 4: Lever materiaal dat voor handen is aan
Designers werken graag verder op materiaal dat al voor handen is. Het is niet altijd zo dat een blanco pagina creatievere nieuwe ontwerpen voortbrengt. Ook vanuit een bestaand design is er veel mogelijk.
Is er al een logo aanwezig? Zorg ervoor dat dit wordt aangeleverd. Geef ook aan wat je goed/slecht vindt.
Bij voorkeur werken designers met een huisstijlhandboek. Als dit aanwezig is, geeft het dan zeker aan.
Welke lettertypes en kleuren horen bij het bedrijf?
Design briefing tip 5: Wees specifiek en concreet
Worden zoals “leuk” en “mooi” zijn erg subjectief. Immers, wat jij mooi vindt, hoef ik natuurlijk niet mooi te vinden. Probeer daarom deze woorden zoveel mogelijk te mijden en ben concreet. Geef antwoord op deze vragen en je bent specifiek.
Voor welke apparaten moet het design geschikt zijn? Standaard gaan we er van uit dat een design adaptive/responsive moet zijn.
Waarvoor gaat het designmateriaal gebruikt worden? Enkel voor het web of wellicht ook voor print zoals visitekaartjes, briefpapier of wellicht stickers voor op de bedrijfsauto’s?
Met welke andere specificaties moet de designer rekening houden?
Design briefing tip 6: Geef je voorkeur aan voor de richting van het design
Designers vinden het fijn om te weten wat je mooi of niet mooi vindt, wat je wel of juist niet wilt. Geef aan aan welke concurrenten je jezelf spiegelt of spreek een voorkeur uit voor een bepaald designproject. Dit geeft de designer een zetje in de juiste richting. Als je het echt goed wilt doen kun je alvast een moodboard opstellen. Een goede tool hiervoor is Pinterest.
Jouw design briefing ok?
Benieuwd of jouw design briefing concreet is? Of heb je interesse een design project bij ons te starten? Laat ons weten hoe wij je kunnen helpen. Bekijk ook hoe wij over webdesign denken en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van webdesign op onze webdesign pagina.