Rekruteren met online marketing?

Goed personeel aantrekken met je online vacature? Niet evident: je moet opboksen tegen populaire jobsites of overzichtspagina’s als Indeed of LinkedIn. Sollicitanten komen hier vaak sneller terecht omdat die websites simpelweg beter ranken in Google. Toch kan je ook jouw jobadvertentie goed doen scoren. Een strak online marketingplan helpt je erbij. We vertellen je hoe.

Goede talenten online aantrekken? Dan helpt een sterke branding. Ben je een bekende speler op de markt, dan zoeken kandidaten bewust de jobpagina op je site op: ze weten al dat ze graag voor je zouden werken.

Nog geen gevestigde naam, maar als werkgever wél veel te bieden? Dan maakt de juiste online marketingstrategie het verschil: met SEO-optimalisatie, SEA-advertising en employer branding via social media pak je jouw recruitment efficiënter aan.

SEO voor jouw recruitment

Bij SEO, of Search Engine Optimization, denk je misschien niet meteen aan je jobpagina. Toch is het belangrijk om ook voor het vacature-onderdeel van je website met een duidelijke, terugkerende structuur te werken.

Geef aandacht aan je vacaturepagina’s: het heeft meteen een positieve SEO-invloed.

  • Je vacaturepagina SEO-proof: de vacatures veranderen, maar je vacaturepagina zelf niet: die blijft zichtbaar voor kandidaten én Google – ook als je even geen jobaanbod hebt. Bouw de structuur van je pagina helder en overzichtelijk op, en zorg voor een permanente introtekst, titels en subtitels – mét een doordacht SEO-trefwoord in de titel en eerste alinea.

  • Een jobadvertentie per pagina – Al je vacatures voorstellen op één pagina? Het oogt rommelig en is niet user-friendly. Je wil geïnteresseerde kandidaten zo snel mogelijk naar de solliciteer hier-knop leiden. Laat hen vanop een overzichtspagina snel en efficiënt doorklikken naar een pagina met die ene jobadvertentie waarop ze zoeken. Optimaliseer die pagina dan voor één trefwoord. Dat is meteen ook beter voor je SEO-score.

  • Stages en traineeships adverteren – Pagina’s die constant online blijven, geef je, net als je overzichtspagina, een overzichtelijke structuur én wijs je de juiste keywords toe. Zo ranken ze beter in Google en trekken ze organisch verkeer aan.

  • SEO-basisregels toepassen – Pas op al je jobpagina’s zeker de SEO-basisregels toe: voeg een meta description en page title toe, verzorg je interne links, schrijf goede titels en subtitels die de belangrijkste keywords bevatten. Vergeet ook je backlinks niet, bijvoorbeeld op jobportalen of websites van partners.

  • Trefwoord bepalen – Om hoger te ranken in Google volstaat vaak de functietitel alleen niet als trefwoord. Combineer hem eens met je locatie, of een kenmerk dat sollicitanten zoeken in hun job. Werkzoekenden focussen vaak op een job in hun eigen buurt, of een bepaalde uitdaging of een voordeel als thuiswerk. Verzin niet zelf functietitels om een vacature interessanter te doen lijken, maar gebruik woorden waarop effectief gezocht wordt in Google.

  • Video slim inzetten – Nog een stapje verdergaan? Gebruik YouTube-video om je vacature te adverteren. Video’s die gefeatured worden in Google’s zoekresultaten zorgen voor een nog groter bereik. Lees er meer over in deze blog hoe je een videostrategie kan uitbouwen.

recruitement-vacatures-online | iO

SEA: je jobadvertentie in de kijker

Met de juiste SEA, of Search Engine Advertising, geef jij je online jobadvertentie een stevige boost. Je ‘koopt’ tijdelijk een grotere zichtbaarheid, want je verschijnt op een van de drie bovenste plaatsen in de Google-zoekresultaten.

Schenk hierbij veel aandacht aan de SEO-trefwoorden die je in je advertenties weergeeft. Stel: je bedrijf zoekt een nieuwe medewerker, een online marketeer. Dan heb je typisch drie SEA-categorieën die je inzet.

  • Branded ad: “Bedrijfsnaam + vacature”

  • Specifieke ad: “vacature + online marketing”

  • Generieke ad: “Hoeveel verdient een online marketeer?”

Koos je een ad type, bepaal dan welke regio je wil bereiken met je jobadvertentie. Met geografishe targeting, richt jij je preciezer op kandidaten uit je omgeving.

Meet voor de landingspagina’s van je vacatures ook eens de soft conversions. Kijk niet alleen naar hoeveel sollicitaties er binnenkomen, maar ga na hoeveel personen zich aanmelden op een job alert of een bepaalde video bekijken. Zo verzamel je waardevolle informatie waarmee jij je advertentiecampagne aanscherpt, en kandidaten opvolgt via remarketing.

Doorgaans zitten er ongeveer een tiental dagen tussen het eerste bezoek aan je website en een effectieve sollicitatie. Via remarketing herinner jij je potentiële werknemer in die tussentijd wat je hem te bieden hebt.

Invloed van social media

Deel je jobadvertenties als social media posts: zo bereik je meteen een groot publiek. En dat hoeft zelfs niet betalend te zijn. Maak je vacature bekend bij je followers en likers – op Facebook,Twitter, en vooral: op LinkedIn. Nodig hen uit de vacaturepagina op je website te bekijken, en je advertentie te delen. Vraag ook je werknemers of zij de vacature delen via hun persoonlijke sociale profielen.

Wil je ook mensen bereiken die jouw bedrijfspagina nog niet volgen? Dat doe je via advertenties op de sociale media. Je betaalt ervoor, maar kunt wel heel precies het bereik van je advertentie targeten.

Daarnaast hebben Facebook en LinkedIn elk een eigen service om je vacatures te promoten. Via Jobs on Facebook publiceer je ze gratis in de Facebook-vacaturesectie . Sollicitanten vinden je vacature op deze pagina terug, én via de Jobs-tab op je bedrijfspagina. Hun cv wordt bovendien automatisch samengesteld op basis van de info op hun Facebook-profiel, wat de drempel om te solliciteren aanzienlijk verlaagt. Als werkgever bewaar je het overzicht over je sollicitaties in de backend en communiceer je direct met kandidaten via Messenger.

LinkedIn Jobs is de betalende vacatureservice van LinkedIn: hiermee promoot jij je jobad bij een specifieke doelgroep. Je jobadvertentie verschijnt op de newsfeed, carrière-sectie, in Jobs-sectie van Linkedin – en kan je ook via Inmails versturen. De kostprijs van deze dienst is afhankelijk van onder andere locatie.

Google jobs | iO

Opkomst van Google Jobs

Binnenkort promoot jij je werkaanbiedingen via Google for Jobs. Het wordt dé game changer om je vacatures extra zichtbaarheid te geven – zonder er extra voor te betalen. Google lanceert deze nieuwe functie om uit specifieke zoekopdrachten naar jobs zelf voordeel te halen. Vergelijk het met Google Flights, waar Google een graantje mee wil pikken in de zoekopdrachten naar vluchten. Momenteel wordt Google for Jobs al ingezet in onder andere de US, de UK en Spanje. Ook in Duitsland is de bètaversie uitgerold. Andere landen zullen ongetwijfeld snel volgen.

Hoe Google for Jobs werkt? Google toont specifieke vacatures bovenaan in hun zoekresultaten – inclusief logo, korte beschrijving, rating en meer. Klikt een gebruiker op dit zoekresultaat? Dan openen er zich meer vacatures en filtermogelijkheden. Via machine learning verbindt de zoekmachine dan functietitels en -vaardigheden met elkaar. Zo verschijnen er niet alleen de vacatures die voldoen aan de eerste zoekopdracht van de gebruiker maar ook aanverwante. Google filtert de beste matches op basis van functie-inhoud, locatie, … . De tool voorkomt dat een vacature meermaals getoond wordt, door alleen de originele vacature te selecteren. Hierin onderscheidt Google for Jobs zich van Indeed waar wel dubbele vacatures opduiken.

Google Jobs | iO

Google haalt jouw vacature zelf van je website of van een partnersite waar deze gedeeld werd. Zelf rechtstreeks een vacature posten op Google for Jobs is dus helaas niet mogelijk.Maar je kunt je vacatures wel interessant maken voor Google. Er zijn twee mogelijkheden:

  • ofwel zorg je ervoor dat je op je eigen jobpagina werkt met een specifieke, vaste structuur,

  • ofwel post je de vacatures simpelweg op een partnersite van Google (zoals Monster, LinkedIn, Facebook of Glassdoor).

Beide manieren zouden hetzelfde resultaat moeten opleveren, namelijk dat jouw vacature opduikt in Google for Jobs.

De opkomst van Google for Jobs biedt een nadeel voor pagina’s die vergelijkbaar te werk gaan, zoals Indeed. Google for Jobs biedt echter grote voordelen voor bedrijven die moeite hebben om hun vacature-pagina in Google zichtbaar te maken voor mogelijke sollicitanten. Aangezien Google rekening houdt met locatie, is dit ook voor kleinere bedrijven een interessante piste.

Meer info rond SEO algemeen? Download ons SEO e-book. Meer weten over hoe je je online marketing best inzet voor je recruitment? Contacteer ons.

Dit blog is geschreven door de specialisten iValue.

Inmiddels is iValue onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO